Iedere maand iets leuks...

september | oktober | november | december | januari | februari | maart | april | het tweede jaar

Februari: STORING


Meten is weten in Warfhuizen

LIJN 30, de Warfhuister verkeerscampagne groep, die elke 30ste van de maand een ludieke en verkeersremmende activiteit organiseert, had deze maand een probleem. Door het ontbreken van de 30ste februari zag men zich genoodzaakt een storing voor te wenden en naar een andere dag uit te wijken. Het werden er zelfs twee. Op maandag 3 en dinsdag 4 maart heeft LIJN 30 de snelheid van passerende auto’s gemeten.
Door de provincie Groningen zijn onlangs in Warfhuizen snelheidsmeters geplaatst bij de ingangen van het dorp. Rijd je harder dan 30 km/u dan gaat de (rode) duim naar beneden, rijd je goed dan krijg je een (groene) duim omhoog. Automobilisten kunnen zelf zien wat hun rijgedrag is.
Dat blijkt een leuk spelletje te zijn voor zo lang het duurt. Omwonenden hebben sterk de indruk dat veel chauffeurs even later het gaspedaal weer indrukken om zo snel mogelijk verder te gaan.

LIJN30 heeft de situatie daarom omgekeerd en de snelheden gemeten bij het uitrijden, aan de noordkant, van het dorp. Op maandag waren snelheidsremmende, geparkeerde auto’s weggehaald om ruimbaan te geven aan het doorgaande verkeer. Op dinsdag hebben de bewoners hun auto’s weer aan de straat geparkeerd en werden wederom de snelheden van passanten gemeten. En omdat LIJN30 toch bezig was is het binnenkomende verkeer ook beoordeeld.

En wat bleek is dat het verkeer op maandag met een gemiddelde snelheid van 41 km/u het dorp uitreed. Op dinsdag (met de geparkeerde auto’s) het gemiddelde 37 km/u. Op deze dag was zelfs het binnenkomende verkeer iets sneller met bijna 38 km/u. Er wordt veel gemopperd over die auto’s langs de weg. Maar voor de bewoners van Warfhuizen hebben ze dus wel degelijk zin.

Die gemiddeldes werden vooral in de vroege ochtenduren gescoord met 50 km/u. waar 30 km/u is toegestaan.

Verder bleek dat ongeveer de helft van alle verkeer te hard reed en tien procent zelfs harder dan 50 km/u. Drie personen zouden bij aanhouding door de politie hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt omdat ze 30km/u te hard reden. Deze twee dagen (van 7.00 tot 10.30 en van 16.00 tot 18.00) zouden een totaal bedrag van € 44.491,00 aan boetes hebben opgeleverd als door de politie zou zijn bekeurd! Gelukkig maar dat het een activiteit van LIJN30 was.

Als men dan nog bedenkt dat de vrijwilligers van LIJN30 openlijk langs de weg stonden te meten waardoor veel chauffeurs hun snelheid minderden, en dat het agrarische- en daarbij behorende vrachtverkeer nog op gang moest komen dan is het wellicht begrijpelijk dat LIJN30 binnenkort nog eens zo’n actie gaat voeren. De metingen zijn verricht op een stukje weg waar de gewraakte klinkers liggen die bij snel en zwaar verkeer trillingen en schade veroorzaken. Een stuk weg ook waar geen trottoirs zijn en geen bermen maar waar wel kinderen en ouderen wonen.

Bekijk hier de foto's